19 April 2007

Things to fix in college

By In Uncategorized

Ik check de laatste tijd regelmatig wat entrepeneurship en carrière-gerichte blogs. Vaak blijft het hangen in hetzelfde zelfverbeterings-geblaat, soms kom je dingetjes tegen waarvan je denkt “Oh ja, daar zou ik inderdaad aan moeten werken…”. In dit artikel stonden deze voorbeelden:

9. Try new things that you’re not good at.
“Ditch the superstar mentality that if you don’t reach the top, president, A+, editor in chief, then the efforts were worthless. It’s important to learn to enjoy things without getting recognition,� says Robbins.

Hier ben ik nog slecht in, hoewel het de laatste tijd beter gaat. Vaak heb ik het idee dat het de moeite niet waard is om iets te proberen als ik er toch niet goed in ga zijn. Zo ben ik eerder nooit gaan bloggen omdat ik toch geen A-lister ging worden. Waarom zou je dan de moeite nemen? Nu heb ik pas door hoeveel lol ik er aan beleef, ook al leest nauwelijks iemand dit.

10. Define success for yourself.
“Society defines success very narrowly. Rather than defining success as financial gain or accolades, define it in terms of individual interests and personal happiness,� says Robbins.

Deze zit bij mij heel diep. Er is in mijn hoofd maar één mogelijkheid: Komende jaren ervaring opdoen, eigen (reclame/internet startup/etc) bedrijf starten, keihard werken en dik veel geld verdienen, vervolgens ontzettend uitgekocht worden door een groter bedrijf en een paar miljoen euro op de bank zetten.
Ik begrijp dat de kans daarop klein is en ik weet dat je succes niet puur financieel moet zien. Maar daar moet nog even in m’n hoofd aan gewerkt worden.

18. Get rid of your perfectionist streak.
It is rewarded in college, but it leads to insane job stress, and an inability to feel satisfied with your work.

In The Now Habit wordt het ook mooi uitgelegd: perfectionisme is een afschuifmiddel. Als je een perfectionist bent is het niet vreemd om lang te wachten tot je begint – ook dat begin moet perfect zijn. Het is niet vreemd om de grote lijnen totaal uit het oog te verliezen – die onnodige details zijn in ieder geval perfect. En als je faalt is het niet jouw schuld – jij hebt overal naar perfectie gestreven.
Ik moet eigenlijk de methode van The Now Habit weer eens oppakken en daar serieus weer eens aan werken. Ik merk dit uitschuifgedrag weer heel sterk terugkomen bij m’n bacheloropdracht en dat kan ik me helemaal niet veroorloven.

3 Comments
 1. Marten 20 April 2007

  Nou ik lees je blog wel hoor en moet zeggen dat je er vaak behoorlijk entertaining dingen op zet, waardoor ik ook terugkom 🙂

  Reply
 2. Guy 20 April 2007

  Hehe, thanks Marten. Toch fijn om te horen 🙂

  Reply
 3. Thomas 21 April 2007

  Ik ook!

  Reply

What do you think?