1 October 2007

Verjaardagscadeau: B&W DM7

By In Tekst

Afgelopen maandag werd ik 27. Iets ouder dan ik zelf fijn vind, maar dat maakt het krijgen van cadeautjes niet minder leuk. Ik was dit weekend terug naar het ouderlijk huis en daar hadden ze ook een cadeautje voor me: de oude speakers van m’n ouders!
Voordat je denkt dat tweedehandse speakers een schraal verjaardagscadeau zijn… Het is een setje Bowers & Wilkins die 30 jaar geleden voor 3000 gulden over de toonbank gingen. Ze hebben altijd bij ons in de woonkamer gestaan en zijn in die tijd netjes onderhouden en nooit mishandeld… Een set als deze gaat tweedehands nog steeds voor zo’n 600 dollar weg. Geen onaardig ‘verjaardagscadeautje’ dus…

B&W DM7 - 1

Deze B&W DM7s werden gebouwd in 1979 en zijn dus een jaartje ouder dan ik. Ze zijn ook nog eens huge – 1 meter hoog, 27 cm breed en 38cm diep, wegen 29 kilo per stuk. Zoals je kunt begrijpen namen ze een aardig stuk woonkamer in bij m’n ouders, m’n moeder was ze ondertussen flink zat. De DM7 is een 2.5 wegs-design met een aparte tweeter bovenop de kast en een midrange van kevlar. Bovenop de kast heb je ook nog een contour control; een equalizer-achtige keuze aan voor-instellingen om de geluidsweergave in lastige kamers perfect te krijgen. Op hun site kun je nog steeds de handleiding en brochure vinden.

B&W DM7 - 2

Nu moet ik nog even een versterker gaan regelen die ze kan aandrijven. We zijn in huis redelijk voorzien qua apparatuur maar een versterker voor 2x100w op 8 ohm hebben we nou niet zomaar in de kelder liggen…

PS. Om dan toch een beetje ondankbaar te zijn… Die DM7s zijn wel heeeel fijn… maar als we van B&W toch mooie dingen gaan bekijken, dan had ik ook best graag een setje Nautilus gewild:
nautilsnekb.jpg

15 Comments
 1. Vince 1 October 2007

  Ze zijn dus net iets ouder dan jij bent, maar wel bijna net zo groot :)..

  Reply
 2. Rik 1 October 2007

  ook even zwaar, 29×2=… 😀

  ik vind die nautilus units trouwens echt kitsch, ik heb veel liever die bakbeesten van je ouders in huis.

  Wat had je hiervoor eigenlijk voor muziekinstallatie dan?

  Reply
 3. Bas 1 October 2007

  Ah B&W .. mooie speakers man! B&W vind ik erg sterk in de helderheid van de midden en hoge tonen. Zowiezo klinkt het altijd beter dan al het zut wat je bij de Mediamarkt kan kopen 🙂 Grappig om te zien dat goede speakers gewoon generaties overleven. Misschien een idee om hypotheken op speakers af te geven?

  De Nautilus is idd een lelijk gedrocht.. maarja gaat toch om de sound uiteindelijk he..

  (Ik heb btw een Yamaha versterker gekocht, ben ik zeer tevreden mee!)

  Reply
 4. Guy 1 October 2007

  @Rik: Hiervoor draaide ik op m’n surround sound PC speakers, not very impressive maar ze deden hun ding. Overigens heb ik al meerdere malen zo’n surround sound set moeten vervangen, als je dat doorrekent had ik ook wel iets eerder aan goede audio kunnen beginnen 🙂

  Ze hebben de Nautilus techniek overigens ook in meer woonkamer-friendly kasten gebouwd, maar dit is het pure idee van hun speakerdesign – door middel van een dergelijke behuizing krijg je het meest natuurlijke geluid, niet beïnvloed door de kast eromheen. Maar ik vind ze ook daadwerkelijk mooi 🙂

  @Bas: Speakerhypotheken: ik zie een niche markt voor je 😉
  Welke Yamaha versterker heb je gekocht? Ik zit ook naar een aantal Yamaha’s op marktplaats te kijken, maar dan ook wel uit een oudheid die past bij de speakers 😉

  Reply
 5. Bas 1 October 2007

  Ik heb indertijd de RX-V557 gekocht. Wel nieuw (via de mediamarkt). Trouwens puur op basis van specs en ervaringen die ik op het internet kon lezen. Zodra je een bepaald basisniveau hebt bereikt bij versterkers wordt de meerwaarde van duurdere versterkers al heel snel minder (dus verschil tussen versterker van 150 euro en 500 euro is nog wel groot. tussen 500 en 800 al een stuk minder..). Daarnaast geloof ik dat de luidsprekers het grootste verschil maken in het uiteindelijke geluid. Het is dus vooral belangrijk dat je versterker met gemak je speakers aan kan sturen en niet tegen z’n limieten aanzit.

  De reden dat ik ook een nieuwe versterker aanschafte was ten eerste de aanschaf van zelfbouw Vifa luidsprekers, en daarnaast vooral ook de mogelijkheid om optisch alles aan te sluiten (superieure geluidskwaliteit en geen bromlussen).

  De Yamaha vind ik een fijn apparaat omdat het:
  a) werkt 😉
  b) alles voelt degelijk aan en de afstandsbediening is nog steeds een van de beste ab’s die ik heb gehad. Gebruik ‘m ook voor de tv.
  c) er zitten een aantal muziekprocess functies in die je niet altijd terugvindt in een stereoversterker. Hoewel ik meestal het liefst geen processing heb (signaal enkel versterken en rechtstreeks naar de speakers), is er een optie bij die wel erg prettig is: night cinema. Dat betekent dat als ik om 11 uur nog een keertje een film wil kijken dat ik die functie aanzet en dat dan alle dreunende geluiden die de buren wakker houden worden afgezwakt.
  d) goede prijs/kwaliteit verhouding..

  succes ermee 🙂

  Reply
 6. Aisha 1 October 2007

  Haha, de woonkamer ziet er nu vast aardig leeg uit zonder die speakers, ben benieuwd als ik weer es langs kom. Ik kan me inderdaad niet herinneren dat die dingen er NIET hebben gestaan, wel logisch als ze 5 jaar ouder zijn dan ik. Kan me trouwens ook niet herinneren dat ik ze vaak aan heb gehoord, ze waren aangesloten op die net-zo-oud-lomp-en-grote audio installatie met platen/cassettespeler die achter ons keyboard staat toch? En die is ook al jaren niet aangeraakt. Weet niet in hoeverre speakers als “goed onderhouden” beschouwd kunnen worden als ze gewoon nauwelijks meer gebruikt zijn, maar jij weet er meer vanaf. 😉

  Hoe heb je ze in jouw kamer neergezet dan? Want ze zijn zo ontzettend zwaar en lomp, al heb je een kamer twee keer zo groot als de mijne. 😉 Of staan ze in de woonkamer voor algemeen gebruik?

  Reply
 7. Guy 2 October 2007

  Wat je niet gebruikt kun je ook niet opblazen. Goed onderhouden dus 😉

  Ik sleep ze nog naar m’n kamer toe, maar ik moet inderdaad eerst wat ruimte gaan maken. Weet wel ongeveer waar, maar ik moet nog bedenken wat ik doe met de spullen die daar nu staan 😉

  Reply
 8. Aisha 4 October 2007

  Fair enough. 😉

  Reply
 9. audiofiel 23 October 2007

  hey Guy,

  bevallen je b&w’s en beetje? ik ben hard op zoek naar dezelfde speakers en ben benieuwd of ze de ruimte die ze innemen een beetje goed maken qua geluid ;-)Ik ben zelf in het bezit van een luxman 507 versterker uit 1975 en heb daar een paar joekels van b&o speakers (uit 1969) aan hangen maar ben niet tevreden met het geluid.Ik kreeg een tip dat de desbetreffende B&W’s veel beter zijn. Heb je trouwens de mk1 of de mk2?

  greetz

  Reply
 10. Guy 23 October 2007

  De B&W’s bevallen prima, het is een stel mk1’s. Ik heb niet echt de ruimte in m’n studentenkamer om optimaal te kunnen luisteren (volgens de handleiding is er een optimale luisterafstand van ik geloof 4 meter, en zo lang is mijn kamer sowieso niet) en ik ben niet bekend genoeg met hifi apparatuur om je een goed gedetailleerde review van het geluid te geven. Maar voor mij persoonlijk was het een flinke stap opwaarts qua geluidsvoorziening 🙂

  Reply
 11. […] maanden geleden heb ik mijn ouders’ DM7s overgenomen en geniet ik van superieur geluid in mijn studentenkamertje. Hiervoor aan mijn ouders nog steeds […]

  Reply
 12. db 29 October 2009

  goed kado. ik heb er zelf een quad 303 op staan (heb de mk II) en dat klinkt echt super.

  Reply
 13. Gijs 9 November 2010

  He Guy, wat grappig. Die stonden in mijn ouderlijk huis ook! En nog steeds 🙂

  Reply
  • Guy 9 November 2010

   Hehehe nice 🙂 ook geen reden om ze weg te doen, komt nog steeds lekker geluid uit… beetje groot alleen 😉

 14. Maarten 19 May 2020

  Heb een set Te koop nu. B&W DM7 mkll zie marktplaats. Vraagprijs €250.
  Heb zelf magnetostaten, deze B&W ‘s zijn uit mijn ouderlijk huis en dus op zoek naar een liefhebber.

  Reply

What do you think?