18 July 2008

Horloge verlanglijstje

By In Tekst

Het enige sieraad dat een man kan dragen, zo worden horloges vaak genoemd. Daarom kun je er maar beter voor zorgen dat je horloge er goed uitziet. Met die insteek verdiepte ik me het afgelopen half jaar in horloges. Vrij nadelig, want ik ben tot de ontdekking gekomen dat ik een onhandig dure smaak heb als het om horloges gaat en één perfect horloge gewoon niet bestaat. Het verlanglijstje is dan ook gegroeid naar veel verschillende horloges, of in ieder geval een mooi horloge binnen elk genre dat ik interessant vindt.

Dress watch
Een dress watch is een horloge met een relatief simpel uiterlijk dat niet misstaat bij een net pak, waar subtiliteit belangrijker is dan opvallend- en aanwezigheid. Je kunt natuurlijk indrukwekkend grote, lompe horloges dragen onder je jasje – maar dan kunnen je manchetten niet meer dicht en heb je een vreemde bobbel bij je pols zitten. Zeker een fashion statement, maar misschien niet zo heel fraai.

Ik heb nog geen dress watch en ben eigenlijk van plan er één voor mijn afstuderen aan te schaffen. Na 10 jaar studie heb ik wel iets leuks verdiend 😉 dacht ik zo… Hoog op het verlanglijstje staat de nog relatief betaalbare Stowa Antea 390. Met z’n geblauwde wijzers op witte wijzerplaat heeft deze recente versie van een Bauhaus ontwerp uit de jaren ’30 een mooi minimalistische retro-uitstraling.

Maar als ik het geld had zou ik het nog wel paar stapjes hoger zoeken. Bijvoorbeeld model 2000-9 van de Nederlandse horlogemaker Van Der Gang. Volgens sommigen een rip-off van de Zwitserse IWC Portuguese maar ik vind het zeker wat hebben. Dat het een horloge uit eigen land is helpt daar zeker bij!

Duikhorloge
Duikhorloges zijn ooit ontworpen om mee te duiken. Dat betekent dat ze groter en steviger gebouwd zijn om waterdicht te blijven tot flinke dieptes. Maar ondertussen is het meer een fashion statement geworden om een duikhorloge te dragen dan iets praktisch: hoeveel mensen doen serieus hun Rolex à 5000 euro over hun wetsuit aan? De huidige trend om grotere en lompere horloges te dragen is een direct gevolg van de populariteit van duikhorloges, recent vooral de U-Boat modellen. Elke dag zie je een dozijn mensen rondlopen met een TW Steel of Tauchmeister, maar zonder het succes van de U-Boat Classico waren die er nooit geweest.

Ironisch genoeg durf ik mijn duikhorloge nooit het water mee in te nemen, het is een Marina Militare – slechts een replica van een Panerai Luminor duikhorloge. En replica’s zijn niet waterdicht. Des te meer reden om ooit een echte Panerai te kopen, zoals de titanium Luminor Base:

Opvallend genoeg vind ik de Rolex Submariner, de standaard voor duikhorloges en het model dat elk ander bedrijf in de afgelopen halve eeuw gejat heeft, dus totaal niks.

Pilotenhorloge
Het pilotenhorloge heeft, net als het duikhorloge, een historische bestaansreden. Piloten van gevechtsvliegtuigen moesten voor navigatie en brandstofberekeningen een zeer accuraat horloge hebben dat duidelijk af te lezen was, ook tijdens een dogfight. Een grote plaat met goed contrasterende wijzers was noodzakelijk.

Mijn huidige pilotenhorloge is een Russisch Shturmanskie horloge uit de jaren ’80, maar ik prefereer toch de B-uhr stijl van de Luftwaffe uit de tweede wereldoorlog. Een goedkope optie daarvoor is de Napleswatch Luft Ein. Wel een beetje een anachronisme, de B-uhr plaat en wijzers hebben ze namelijk in een Radiomir-stijl kast geplaatst – Radiomir is dan weer het horloge dat de Italiaanse marine toendertijd droeg.

Het gaafste is natuurlijk een B-uhr horloge van één van de fabrieken die ook daadwerkelijk tijdens de oorlog aan de Luftwaffe geleverd heeft. Dat zijn nu nog de Laco Pilot, Stowa Airman en de IWC Pilot. Het mooiste vind ik het model van Stowa:

Racehorloge
Racehorloges zijn voortgekomen uit een minder gewelddadige omgeving dan de horloges van de marine en luchtmacht hierboven, maar waren daar niet minder belangrijk. Horloges met een goede chronograaf (stopwatch) waren vroeger essentieel om de prestaties van de raceauto’s te kunnen vergelijken. Vaak hebben deze horloges naast een chronograaf ook nog een tachymeterschaal op de kast, zodat de snelheid ook snel ingeschat kan worden.

Ik heb nu als racehorloge een Alpha Paul Newman, een kopie van de legendarische Rolex Daytona Paul Newman. De Alpha is een geweldig horloge, een van mijn favorieten. Maar gegeven de keuze zou ik binnen dit genre eigenlijk niet voor Rolex kiezen, maar juist voor een Omega Speedmaster. De Speedmaster heeft naast zijn prachtige uiterlijk ook nog eens historie – het was het enige horloge dat NASA’s testen overleefde en werd daardoor het eerste horloge op de maan.

Funwatch
Misschien wel de meest amusante categorie. Hieronder valt alles wat leuk, grappig, vreemd en anders is – zolang het maar niks te maken heeft met de serieuze, droge horloges die we hierboven gezien hebben. Denk aan alles van speelse Swatch horloges (zoals de hilarische Bunny Sutra) tot de meest onbegrijpelijke Tokyoflash modellen. Slimme jongen die at first sight begrijpt hoe de Shinshoku afgelezen moet worden:

Het probleem is alleen dat ik dagelijks in de gadget- en designblog feeds dit soort horloges tegenkom, maar niet zou weten wanneer ik ze moet dragen.

What do you think?