26 January 2009

Science Commons

By In Tekst

[bliptv]1319678[/bliptv]

Als er iets is waar ik me al die studiejaren al aan erger is het wel literatuur zoeken. In de eerste paar jaar ging alles nog oldschool, eindeloos bladeren door de electronische UT bieb catalogus (tenminste, voor ons. Het kan nog olderschool en daar wil ik al helemaal niet aan denken) en hopen dat je iets tegenkomt wat je nodig hebt. Referenties terugzoeken in literatuurlijsten en erachter komen dat het artikel niet door de UT te verkrijgen is. Boeken nodig hebben die natuurlijk allang uitgeleend zijn. De komst van Google Scholar was een geschenk uit de hemel.

Maar het is nog steeds niet perfect. Google Scholar werkt, maar alleen als ik via het netwerk van de UT artikelen zoek. Zonder deze goedkeuring van de UT kan ik wel zoeken, maar zodra ik een artikel probeer te openen begint de host te bokken. Die laat mij het artikel zien als ik er geld voor neerleg.

Zou het in de ideale wetenschappelijke wereld, waarin jouw onderzoek ook bijdraagt aan de verbetering van de maatschappij, niet zo moeten zijn dat je altijd probleemloos bij de kennis kunt komen die je nodig hebt? Toen alles nog op papier in kasten stond was het begrijpelijk dat dit moeilijk ging – gelimiteerde opslagruimte in je bibliotheek, de kosten die ontstaan bij het runnen van wetenschappelijke publicaties, onduidelijkheid over welke informatie wel of niet gearchiveerd moet worden, etc. Maar tegenwoordig hebben we internet, met z’n oneindige opslagruimte en de mogelijkheid om de opgeslagen informatie eindeloos en ongehinderd te verspreiden. Met de vooruitgang in zoekmachines en andere informatie technologieën kunnen we de informatie ook makkelijker terugvinden. Technisch kan het al, maar waarom doen we het nog niet?

Bij Science Commons denken ze er hetzelfde over. SC is een spinoff van Creative Commons, een groepering die ons tools biedt om onze werken onder bepaalde voorwaarden vrij te stellen voor het algemeen gebruik. SC denkt dat het toepassen van deze tools op wetenschappelijke data, gecombineerd met de infrastructuur die internet en nieuwe technologieën ons bieden, die ideale wetenschappelijke wereld zouden benaderen. Het belooft een toekomst waar ik na al die jaren literatuur zoeken toch verdomd graag de vruchten van zou plukken.

What do you think?