1 March 2009

Bolt

By In Video

Bolt is een superhond. Een superhond die samen met z’n bazin Penny vecht tegen de gemene supercrimineel Dokter Calico – inclusief evil cat (‘vo voor de Inspector Gadget verwijzing). Als Calico Penny ontvoert moet Bolt ontsnappen en er alles aan doen om haar te bevrijden. Geweldig plan… Behalve dan dat Bolt helemaal geen superhond is. Hij is een doodnormale hond die denkt dat zijn rol in een succesvolle TV serie echt is.

Ik had weinig verwachtingen van de nieuwe Disney film Bolt toen ik er voor het eerst over las. In vergelijking met de Pixar films waren Disney’s eigen brouwsels niet bepaald een succes. Maar toen ik de trailer zag was ik al meteen om. Geweldig idee, lekker uitgewerkt. We hebben hem vannacht bekeken en ook als film van anderhalf uur weet het – toch vrij simpele – plot elke seconde te boeien.

Ook qua looks doet de film niet onder voor Pixar’s recente werk als Ratatouille of Wall-E. Animatie en voice werk zijn de hele film door echt top-notch, met John Travolta als stem van Bolt en Miley Cyrus als stem van Penny. Minder bekend, maar showstealing in bijna elke scene waar ze in zit, is Susie Essman als stem van Mittens – de door Bolt gekidnapte ‘onschuldige’ kat die hem naar de schuilplaats van Calico moet leiden.

Een fijn verhaal en goede kwaliteit beeld en geluid zijn belangrijk, maar wat Bolt een succes maakt zijn de kleine details. Het moment dat Bolt leert hoe je met schattige puppy ogen eten kunt krijgen. De mafia-style afpersingspraktijken van Mittens. De rare tics van de New Yorkse duiven, inclusief “Fuggedabou’it!”.

Zeker de meest vermakelijke film die ik de afgelopen maanden gezien heb. En definitely een aanrader als je van Disney houdt – ik heb nog steeds al mijn hoop op The Princess And The Frog gevestigd om het echte Disney gevoel terug te laten komen, maar Bolt is in de tussentijd een prima zoethoudertje!

2 Comments
 1. Rik 1 March 2009

  Vergeet niet dat Pixar creatieve geesteskindje was van iemand van Disney. Hij mocht niet te veel met animatie bezig zijn, dus begon hij maar bij Pixar, waar dat wel mocht. Toen Disney zag dat Pixar een winnend concept had, hebben ze Pixar (en hun oude medewerker die inmiddels CEO was geworden) in 2006 overgenomen. Dus feitelijk bestaat de scheiding tussen Disney en Pixar niet meer.

  Reply
 2. Guy 1 March 2009

  Pixar is inderdaad opgekocht door Disney, maar voorzover ik heb gelezen blijft Pixar als merknaam bestaan en zijn Disney’s eigen 3d animatie studio en Pixar’s studio nog niet samengevoegd. Aangezien de buildcycle voor zo’n animatiefilm ook een ruime 4 jaar in beslag neemt neem ik aan dat Bolt nog grotendeels echt het resultaat is van Disney’s eigen studio.

  Overigens, ex-Disney werknemer Lasseter heeft idd Pixar opgericht (Toendertijd nog als onderdeel van Industrial Light & Magic, het prestigieuze special effects bedrijf van Lucasfilm) maar het is Apple’s Steve Jobs die het groot heeft gemaakt en nu uiteindelijk aan Disney heeft verkocht. Jobs zit nu zelfs in de raad van commissarissen van Disney door die verkoop… Die kerel heeft best een leuke carriere voor zichzelf uitgekerft 🙂

  Reply

What do you think?