27 August 2014

Mele F10 Fly Mouse met XBMC/Kodi (OpenELEC/LibreELEC)

By In Tekst

For any non-Dutch readers who find this post through Google and want to get their Mele F10 up and running with OpenELEC or LibreELEC: download this file and put it in your hwdb.d directory. That’s usually /storage/.config/hwdb.d – easiest way is to upload it to the /config/hwdb.d network share. Reboot. That should do it. Note that there are still 4 buttons on the remote side that do not have scancodes (power, mouse function, subtitle and audio buttons) and aren’t supported with this mapping, but the important ones like the center select will work reliably.

Update: If you’ve updated to Kodi 16 (Jarvis) or later and your Mele F10 stopped working correctly with this file, it’s an easy fix. Open the file with your favorite text-editor, and replace this:
keyboard:usb:v1915pAF11*
with:
evdev:input:b0003v1915pAF11*
Reboot and your remote will be working fine again!

Toen Boxee in 2010 met hun mediacenter kwam hadden ze één geniale vernieuwing: de afstandsbediening.

boxee-box-remote-1024x662

Aan de ene kant een versimpelde normale afstandsbediening, aan de andere een toetsenbord. Voor mediacenters een gigantische verbetering: nooit meer met de cursor één voor één letters aanklikken op het scherm. Voortaan kon je gewoon een wachtwoord direct intypen, meteen naar die ene film gaan, of even een video op YouTube opzoeken. Heerlijk.

Zoiets wou ik altijd ook nog, als vervanging voor die lompe toetsenborden die ik altijd bij mijn mediacenter had liggen. En toen kwam ik op Tweakers de Mele F10 Fly Mouse tegen.

melef10

Mele is een Chinese producent van goedkope mediacenters op Android basis en leveren de F10 als optie om die te besturen. Stiekem is de F10 zelfs nog wat uitgebreider dan Boxee’s ontwerp: er zit een Wii-achtige airmouse in, waarmee je door de lucht bewegend opties op het scherm kunt aanwijzen en selecteren. Een gimmick, maar toch leuk.

Het nadeel van de F10 is dat hij niet out-of-the-box goed met XBMC werkt. De knoppen op de toetsenbord kant doen het prima, maar de meeste knoppen op de afstandsbediening kant zijn ingesteld om Mele’s apparaten te bedienen. Normaal is dat geen probleem, want met een keymap kun je in XBMC heel makkelijk de knoppen omzetten, maar doordat de F10 ook als muis werkt werken de standaardmethodes hier niet. Met de keymap die online veel aangeraden wordt doen deze ‘muisknoppen’ het te inconsistent om bruikbaar te zijn.

Na een middagje klussen had ik toch een werkende oplossing te pakken: door een nieuw bestand in hwdb.d te plaatsen kunnen we signalen uit de F10 op een heel laag niveau al naar wens aanpassen. Problemen die zich pas op een hoger niveau voordoen, zoals met de muisfunctie het geval is, worden hierdoor totaal uit de weg gegaan. Als basis nemen we het voorbeeldbestand uit dit topic, waar de identificerende code voor de F10 in staat: keyboard:usb:v1915pAF11. Vervolgens gebruiken we het volgende plaatje, wat weer bij een verouderd ander topic te vinden was, om erachter te komen wat de scancode voor elke knop op de F10 is.

MeleF10-Buttons

Gecombineerd kunnen we nu de gewenste XBMC functies toewijzen aan elke knop. Ik heb weinig veranderd aan de voorstellen uit het plaatje en heb de volgende instellingen gekozen:

Knop 2: Selecteren (enter)
Knop 3: Selecteren (enter)
Knop 4: Terug naar hoofdmenu (esc)
Knop 5: Contextmenu (c)
Knop 6: Informatiemenu (i)
Knop 8f1: Pauze/spelen (spatie)
Knop 8f2: Stop (x)
Knop 8f3: Codec informatie (o)
Knop 8f4: Volledig scherm (tab)
Knop 10: Stap terug (backspace)
Knop 11: Navigatie (cursor)
Knop 12/13: Volume
Knop 14: Mute

Knop 1, 7, 9 en 15 hebben helaas geen scancode en zijn dus niet in te stellen. Dit bestand kun je hier downloaden.

Om het bestand te installeren in OpenELEC moet je het in de map /storage/.config/hwdb.d zetten. Die is het makkelijkst te bereiken is door via het netwerk vanaf een andere computer contact te maken met het apparaat en dan de Config netwerkmap te openen. Ga naar hwdb.d, sleep het bestand erin, start OpenELEC opnieuw op en voila! Je F10 zou het nu probleemloos moeten doen.

Update: Als je ondertussen Kodi 16 (Jarvis) of later draait dan werkt je Mele F10 waarschijnlijk niet goed meer met bovenstaand bestand! Er is een verandering doorgevoerd in de manier waarop keyboards herkend worden. Open het bestand in je favoriete tekst-editor en vervang:
keyboard:usb:v1915pAF11*
met:
evdev:input:b0003v1915pAF11*
Reboot en het werkt weer prima!

What do you think?