1 February 2008

Mythbusters: Vliegtuig op een lopende band

By In Uncategorized

Vanavond is in Amerika iets speciaals uitgezonden. Op internet is er al jaren een discussie over het vliegtuig-op-een-lopende-band probleem. Het hypothetische probleem gaat als volgt: Stel dat je een vliegtuig hebt op een lopende band. Het vliegtuig wil opstijgen en geeft daarom gas, maar de lopende band gaat met precies diezelfde snelheid achteruit. Het vliegtuig blijft relatief tot de grond op z’n plek staan, hoe snel hij ook gaat. Kan het vliegtuig dan wel of niet opstijgen?

Het is te slecht voor woorden, maar deze vraag heeft jarenlang miljoenen nerds op internet bezig gehouden. Niemand was het met elkaar eens. Persoonlijk dacht ik dat het niet kon. Het vliegtuig staat ten opzichte van de grond – en daardoor ook de lucht – stil waardoor er geen lift kan worden gecreëerd op de vleugels. Zonder lift kan een vliegtuig niet opstijgen.

Om korte metten te maken met dit probleem besloten ze bij Mythbusters deze mythe in hun show aan te pakken. Die is vanavond in Amerika uitgezonden, het hoogtepunt van de show:Neeeeeee! Hij stijgt op! Ik had het fout! πŸ™ Gelukkig studeer ik geen natuurkunde ofzo πŸ˜‰
Om dit moment nooit te vergeten heeft Kottke meteen na de show een t-shirt ontworpen en te koop gezet. Nerds he πŸ˜‰

plane_takes_off_shirt.gif
(YouTube, via)

6 Comments
 1. Vince 4 February 2008

  Uitvoering is zoals gewoonlijk weer poep πŸ™‚ Aandrijving van ‘t vliegtuig gaat niet op de band maar met propellor, dus er ontstaat daar al wat wrijving wat kan helpen πŸ™‚ En bovendien gaat het vliegtuig harder dan de band πŸ™‚

  Reply
 2. Sjors 4 February 2008

  ja ik zie dat ding toch ook echt vooruit rijden hoor…

  Reply
 3. Bas 5 February 2008

  Mja ik begreep het in eerste instantie ook niet echt .. ik bedoel logisch toch als het vliegtuig een bepaalde snelheid heeft dat die dan opstijgt..
  Maar als je de link volgt wordt de kwestie duidelijker: intuitief wil je het vliegtuig vergelijken met een auto. En een auto die bv 100km/u zou rijden op een band die met 100km/u de andere kant op gaat blijft stilstaan. Maar dat komt omdat de auto zijn snelheid juist haalt uit het contact met de ondergrond (als een auto zou kunnen zweven zou die niet ver komen!) en een vliegtuig haalt zijn snelheid uit de propellor. Dus een vliegtuig komt ALTIJD vooruit, ongeacht of de wielen op een lopende band staan die meegaan, achteruitgaan, op glad ijs of in de lucht..

  Nouja achteraf logisch wellicht, maar dat was de kwestie dus.. blijft een gaaf filmpje natuurlijk πŸ˜‰

  Reply
 4. Guy 5 February 2008

  Tjah, bij nader inzien is zowel mijn interpretatie van de originele vraag als mijn uitleg bij het stuk niet zo heel goed, ik heb de laatste dagen nog wat meer gelezen en wat ik zeg klopt niet echt. Ik heb in ieder geval altijd de vraag verkeerd begrepen, want ik dacht echt dat het vliegtuig in essentie stil moest staan ten opzichte van de grond.

  Deze link maakt een hoop helder!

  Reply
 5. Sjors 5 February 2008

  Jajaja ik begin het te begrijpen… wel flauw. Ik wil een vlieguig zien dat opstijgt bij 0 km/h!

  Reply
 6. Evan 5 February 2008

  @Sjors, wat dacht je van de Harrier πŸ˜‰

  Reply

What do you think?