13 September 2008

iMac 24″ is binnen!

By In Tekst

Het is zover! Na jaren roepen dat ik ging overstappen, na maanden Vista moeten ondergaan, na kwijlend in Apple Stores te hebben rondgelopen, een halve Hackintosh gebouwd te hebben… ben ik de trotse eigenaar van een iMac 24″.

iMac

Jezus wat een apparaat is het zeg.

Je weet dat 24″ groot is, je hebt ‘m vaker in de winkel gezien, maar als ie op je eigen bureau staat heb je pas door hoe gigantisch dat scherm is. Duurde ook even voordat ie dus op m’n bureau stond; mijn IKEA bureau (met de veelzeggende naam Jerker… geen grapje!) stamt nog uit het jaar 2000 en toen hadden ze geen monitors met zulke afmetingen. De bovenste plank moest losgeschroefd worden voordat de iMac op z’n rechtmatige plek kon staan. Gelukkig heeft de balk waar de plank aan vast zat nog steeds een functie:

iMac kabels

Met het minimalistische uiterlijk van de iMac kun je natuurlijk niet allemaal kabels in het zicht hebben. Met een paar tie-wraps hangen al m’n kabels en hubs netjes in de lucht waar niemand ze ziet.

Nu eens op zoek gaan naar alle vette progs die ik de afgelopen jaren niet heb kunnen gebruiken omdat ze mac-only zijn…

12 Comments
 1. Vince 13 September 2008

  Nice 🙂

  Reply
 2. Pietjeuitlutjebroek 14 September 2008

  Gefeliciteerd kerel, ik begon bijna twee jaar geleden aan mijn Mac-avontuur en de kick die ik had toen dat apparaatje eindelijk op mijn bureau stond, herinner ik me nog als de dag van gister :). Ik weet zelfs nog dat ik de 24″ versie niet heb gekocht ondanks dat ik er het geld voor had, omdat ik hem gewoon TE groot vond (klein kamertje hier). Maar hij zal vast mooi staan daar. Have fun ermee!

  Reply
 3. Guy 14 September 2008

  Nou, de reden achter de 24″ keuze is eigenlijk dat Apple de 20″ variant in de laatste upgrade inferieur gemaakt heeft. De 20″ heeft nu een 6 bit TN scherm, terwijl de 24″ een 8 bit IPS scherm heeft. Dat laatste is vrij essentieel om natuurgetrouw aan fotobewerking te kunnen doen. Als dat niet zo was (Thanks aan Thomas die me dat eerst liet uitzoeken voor ik iets kocht) was ik ook voor een 20″ gegaan.

  Reply
 4. Thomas 14 September 2008

  Daarbij is een 24″ beeldscherm ook niet overbodig voor je fotografie workflow.

  Reply
 5. Joram 14 September 2008

  Quicksilver, Adium, Little Snitch, GraphicConverter, Perian, Growl en Flip4Mac, Inquisitor… allemaal redelijk onmisbaar (en Mac only :)).

  Vond zelf bij de 24″ iMac het ook nodig een extra tooltje te installeren om de helderheid van het scherm verder omlaag te zetten dan minimaal…

  Reply
 6. Guy 14 September 2008

  @Thomas: True, het is extreem relaxt, maar ik had het ws ook wel overleefd met een 20″ scherm 🙂

  @Joram: Quicksilver, Adium, Perian, Growl en Flip4Mac had ik al vrij snel te pakken, die je verder noemt zal ik zo ff opzoeken :). En er komt inderdaad een impressive bak licht af, vooral ‘s avonds, ik ga morgen eens langs de IKEA die LED balkjes halen waar iedereen op tweakers zo’n ambilight mee faked.

  Reply
 7. Maurits 15 September 2008

  Zoals je al zei, erg vet dude!!!!!

  Reply
 8. Bas G 17 September 2008

  Een 20″ scherm.. overleven ja maar niet leven! 🙂 Je kan nooit genoeg schermruimte hebben. Het is namelijk extreem nuttig om 23 browsers vensters open te hebben die ook nog eens in je taskbar passen.
  Heb zelf sinds kort een 24″ wide gamut scherm (Dell), goed scherm maar helaas kunnen niet alle applicaties overweg met kleurprofielen, waardoor vooral het rood erg saturated is (dit scherm kan 100% van de kleuren weergeven ipv 72% bij een gebruikelijk RGB scherm). Dat is wel lastig (als in koppijn als je naar de ib-groep site gaat), maar ik vermoed dat dat bij de Mac (OS en de apps) beter is geregeld..

  Iig vet apparaat! Veel plezier ermee!

  Reply
 9. Aisha 17 September 2008

  …Screw je verjaardag volgende week, misschien kom ik gewoon langs puur en alleen om met je nieuwe iMac te spelen. 😉 Ben je al wat meer gewend aan de andere keyboard shortcuts en dat soort dingen? Ik snap zelf dat hele 1-mouse-button ding nog steeds niet. 😛

  Overigens – iPod, iPhone, iMac… wat mis je nog in je collectie? 😉

  Reply
 10. Thomas 18 September 2008

  @Bas G, heb je de Dell 2408WFP gehaald. Ik zit daar ook al een tijdje over te lezen maar ik hoor daar inderdaad ook minder goede verhalen over. Zou jij hem af of aanraden?

  Reply
 11. Michiel 21 September 2008

  Jow Guy, welkom bij de club! Weet niet of je al over de keuze uit bent, maar ik gebruik liever iWork dan Office. Veel plezier in ieder geval me je topmachine.

  Reply
 12. Bas G 23 September 2008

  @Thomas: Ja idd. Het is verder een zeer mooie monitor vind ik qua design en gebruik ‘m verticaal wat ik zelf erg prettig vind werken (dus 1200×1900).. iets wat de meeste monitoren niet hebben. Qua features is het ook gewoon een goed apparaat (vele aansluitingen, usb hub, etc.). Het enige ‘nadeel’ is dus het type scherm waarbij de software kleurenprofielen moet ondersteunen aangezien het RGB pallet wat op internet gebruikt wordt dus getuned is voor ‘gewone’ monitoren. Firefox kan dit bijvoorbeeld wel middels een plugin, IE niet (maar wie gebruikt nog IE..). De oversaturation is eigenlijk vooral in het rood, en bij dagelijks gebruik stoor ik me er totaal niet aan (maar ben geen fotograaf of designer). Ik heb er zelf dus geen spijt van aangezien ik op lange termijn ook zeker voordelen van de monitor zie. Als je namelijk de kleurprofielen goed hebt ingesteld en je importeer RAW foto’s van je digitale spiegelreflex dan heb je echt een zeer mooi (natuurgetrouw) beeld. Ik geloof dat jij je veel met fotografie bezig houdt en dan is het denk ik wel aan te raden, zeker aangezien je een monitor al snel voor meerdere jaren aanhoudt.

  (ps op qsix.eu is die goedkoop te verkrijgen)

  Reply

What do you think?