9 January 2011

Wereldkaart desktop

By In Foto

Je lacht er altijd om: opnames van domme Amerikanen op TV die, als hen wordt gevraagd waar ze op dat moment op vakantie zijn, doodleuk en bloedserieus de ocean aanwijzen. Maar zo heel veel beter is mijn eigen topografische kennis eigenlijk niet. Europa is niet zo’n probleem, maar Afrika? Azië? Zuid-Amerika? De grote landen lukken nog net, maar verder…

Schandalig natuurlijk. Daarom leek het me niet onaardig om een wereldkaart als achtergrond op m’n iMac desktop te zetten. Ik merk wel vaker dat het herhaaldelijk onbewust zien van dingen op de desktop ervoor zorgt dat ik ze ga onthouden, dus waarom niet? Leuk experiment voor 2011. Wel moest het een beetje leuke kaart zijn. In m’n hoofd had ik zo’n grote kaart voor ogen zoals je die in films ziet – waarin de kapitein van het piratenschip een gigantische, half vergane rol perkament uitrolt. Jammer genoeg bleek, na flink googlen, zoiets nog niet echt bestaan. De kaarten waren of niet van de hele wereld, of ze waren te erg versimpeld, of ze waren simpelweg lelijk…

Uiteindelijk heb ik het zelf even quick & dirty opgelost. Een CIA Factbook kaart gelayerd over een perkament texture bestandje en voila: een wereldkaart die ik als achtergrond kan gebruiken. Mocht je ook geïnteresseerd zijn heb ik deze wallpaper op Flickr gezet. Je kunt hem hier in 1920×1200 downloaden.

Update: Zoals terecht opgemerkt was dit een oude kaart uit 2006 die ik gebruikt heb waar onder andere Montenegro en Kosovo niet op stonden. Nu nieuwe versies met de 2010 CIA Factbook kaart! In 2560×1440 en 1920×1200.

3 Comments
 1. Eckie 9 January 2011

  @GuySie Cool gephotoshopt btw

  Reply
 2. michielrutjes 9 January 2011

  @GuySie Idd wel relaxte desktop! Alleen, als je ’em binnenkort gaat updaten vanwege Sudan, kun je dan gelijk wat groter renderen?

  Reply
 3. vanderhoorn 9 January 2011

  @GuySie @michielrutjes Montenegro en Kosovo staan er ook niet op.

  Reply

What do you think?