9 March 2013

Tianjin ST-5 horloge

By In Foto, Tekst

Nog een nieuwe horloge-aanwinst; dit keer weer eens een relatief goedkope. Ik twijfel of hij 100% correct is – oude horloges die op eBay en dergelijke verkocht worden zijn vaak samenraapsels van onderdelen en het uurwerk lijkt uit een nieuwer model te komen dan de wijzerplaat – maar het ziet er goed uit, dus ach… 🙂

Dit model komt uit de jaren ’60 en is een Chinese Tianjin ST-5. Het horloge heeft van dat typische jaren ’70 design, met kenmerkende Aziatische invloeden zoals de voor Westerse normen net te korte wijzers. De blinkende opgelegde markers en logo en het frisse blauwe kleurtje in het logo en de lollypop secondewijzer maken het helemaal af. Het is een historisch interessant model – en daarom vrij gewild bij Aziatische verzamelaars – omdat dit het allereerste horloge was dat door de Chinezen helemaal zelf was ontworpen en gebouwd.

Tianjin ST-5

Hiervoor kochten of kopieerden de Chinezen de uurwerken van andere landen, zoals de Zwitsers en de Russen. Het veelgeprezen ST-19 uurwerk dat door de Chinese luchtmacht in hun horloges werd gebruikt is bijvoorbeeld een Zwitserse Venus 175; de Chinezen kochten het ontwerp en de machines om ze te bouwen over toen Venus overstapte naar een nieuw design. Deze afhankelijkheid van het buitenland was de Chinezen eigenlijk een doorn in het oog en daarom werd de Tianjin fabriek opgedragen een nieuw uurwerk from scratch te ontwerpen, met alles wat ze tot dan toe geleerd hadden erin verwerkt. Het resultaat was een verrassend betrouwbaar uurwerk; de ST-5.

Tianjin ST-5

Hetzelfde model werd later voor de export uitgebracht onder de naam Dong FengOostelijke wind – maar deze nogal propagandistische naam sloeg niet heel erg goed aan buiten het moederland. Een nieuwe poging werd gedaan onder de naam Sea-Gull, en deze waren juist zo populair dat het merk tegenwoordig nog steeds bestaat. Het is zelfs de op-een-na-grootste producent van mechanische uurwerken in de wereld – het Zwitserse ETA is natuurlijk de grootste. Voor de export kregen de horloges ook nog wat upgrades, zoals uurwerken versierd met handgegraveerd lijnwerk. Niet dat iemand die ooit zag – de kasten waren anti-magnetisch en niet doorzichtig – maar toch mooi als je weet dat het erin zit.

Tianjin ST-5

Een fraaie toevoeging aan de collectie, en een model met weer een leuke historie. Ik merk steeds meer dat ik het leuker vind om klokjes erbij te nemen waar een authentiek historisch verhaal achter zit, dan om een nieuwe Zwitserse dertien-in-een-dozijn klok te kopen. Dat ik met Chinese roots nu ook een echt Chinees horloge heb dat ik kan dragen maakt het verhaal natuurlijk nog mooier!

What do you think?